Vachtverzorging

Instructie borstelen

Hoe borstel je een Cavalier King Charles Spaniël nou goed? In deze film laat ik het stap voor stap zien.

Mocht u ook graag de juiste borstel/kam willen gebruiken? Het is bij mij te bestellen. Onder het kopje Snoods.

 

 

Goede verzorging

Een goede (dagelijkse) verzorging is voor uw hond van groot belang. Een goed verzorgde hond loopt nu eenmaal minder kans om ziek te worden.

Vacht

Een goede vachtverzorging bestaat uit het regelmatig borstelen en kammen en de controle op ongedierte (vlooien, mijten en teken). Minimaal 2 keer per week. Let hierbij goed op klitten achter de oren, in de oksels, liezen en broek. In de rui periode of als de hond veel in de viezigheid loopt is het raadzaam om de hond een paar keer per week te borstelen.

Dood haar

De Cavalier is niet per definitie een trim-hond maar toch is het soms raadzaam om de hond eens te laten trimmen. Vaak ontstaat er in de loop der tijd toch dood haar in de vacht, klitten en van een wasbeurt knapt uw hond vaak ook enorm op. (Let op: er mag niet in de vacht worden geknipt!, hierdoor veranderd de vachtstructuur en wordt het nooit meer zo mooi als het was).

Ongewenste haargroei

Is uw hond gecastreerd/gesteriliseerd dan verandert de vacht vaak enorm, qua structuur en het gaat vaak op plekken groeien waar het niet moet groeien, zoals aan de voorkant van de voorbenen, op de wangen. Uiteindelijk komen deze honden vaak wel in de trimsalon.


Ogen:
De Cavalier heeft wat meer neiging tot vieze ogen, vooral in de ooghoeken kunnen slaapjes en klontjes opgedroogd oogvocht zitten, het is daarom aan te bevelen om elke dag de ogen even met een tissue droog te deppen/vegen. Van de binnenooghoek naar beneden. Wordt dit niet gedaan dan ontstaat vaak huidirritatie onder de klontjes.

Oren:
De oren kunnen het beste elke week (bijv. tijdens het borstelen) even worden na gekeken. Zijn of ruiken ze erg vies of zit er veel oorsmeer in dan moeten ze worden schoongemaakt. Een trimsalon kan u hiermee ook helpen. Zorg ervoor dat de oren niet te vaak erg nat worden, vaak ontstaat er door het vele haar dan broei onder/in de oren. Is de hond erg nat geregend of wezen zwemmen droog de oren dan extra goed droog, desnoods even met de fohn erbij.

Nagels:
Zorg ervoor dat de nagels niet te lang worden, vooral de nagels aan de voorpoot die iets hoger zitten. Sommige Cavaliers hebben ook een extra teentje aan de achterpoot. Hier moet de nagel ook regelmatig van worden geknipt. Gebeurt dit niet dan groeien ze rond en terug in het leven. Een dierenarts of hondentrimster kan dit voor u doen.

Tanden:
Controleer het gebit regelmatig op tandsteen en ontstekingen. Bij een Cavalier komt vaak meer tandsteen voor.

Voeten:
Kijk regelmatig naar klitvorming tussen de voetzolen, indien aanwezig knip het dan weg of laat het weg knippen.

  

Etalage-1.jpg