De Cavalier King Charles Spaniel.

Kleur: 

De Cavalier komt in 4 kleuren voor

  • Blenheim, rood (kastanje kleurig)met wit.
  • Tricolour, zwart, wit met tan-kleurige aftekeningen boven de ogen, op de wangen, en aan de binnenkant van de oren, onder de staart en eventueel aan de binnenkant van de benen. Lalixe
  • Ruby, geheel diep rood gekleurd.
  • Black & Tan, zwart met tan aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart.

Karakter

De cavalier is een opgewekte, tikje eigenwijze gezelschapshond, waar nog steeds een beetje jachtinstinct in terug te vinden is.
Het karakter is vrolijk, sportief, aanhankelijk, niet agressief, mag geen neiging vertonen tot nerveusheid en moet beslist zonder angst zijn. Het zachte karakter zorgt er voor dat ze niet echt moeilijk op te voeden zijn. Hij is verdraagzaam ten opzichte van andere dieren, hond of niet. Ook zijn ze bijzonder vriendelijk voor kinderen.

 

Gewicht

Het gewicht van de Cavalier ligt tussen de 5,4 kg en 8 kg.

Gezondheid

Mijn Cavaliers worden onderzocht op.

-Syringomyelia, dit is holtevorming in het ruggenmerg wat pijnklachten kan veroorzaken. Syringomyelia is een multi factoriële aandoening, meerdere genen zijn verantwoordelijk. Door al onze honden aan een MRI scan te onderwerpen hopen wij met zo gezond mogelijke honden te fokken.

-MVD, Mitral Valve Degeneration, het is een degeneratie van de hartkleppen, het slechter worden van de hartkleppen. Waardoor de hartkleppen niet meer goed sluiten en er een 'hartruisje' ontstaat. Het is een multi factoriële vererving, dat wil zeggen er zijn meerdere genen verantwoordelijk voor. En is daardoor niet eenvoudig op te sporen met een DNA test. Daardoor is het ook lastig uit een ras te fokken. Wij fokken onze Cavaliers volgens de richtlijnen hierin van de rasvereniging en de Raad van Beheer op Kynologisch gebied. Al onze fokdieren ondergaan jaarlijks een hartonderzoek.

-Patella luxatie, dit betekend knieschijven die van de plaats af kunnen schieten. De beoordeling hiervan wordt aangeduid in gradaties, en vrij betekent natuurlijk dat het goed is.

- Curly Coat, Dry Eye Syndroom, in het Nederlands, gekrulde vacht en droge ogen aandoening. Aangeboren ernstige afwijking aan huid, haren, ogen, voetzolen. Deze aandoening is eenvoudig te voorkomen door geen lijders in te zetten en verstandig te fokken met dragers (dit zijn ouderdieren die het gen dragen maar zelf geen symptomen hebben)

-Episodic Falling, dit zijn toevallen die een beetje op epilepsie lijken, Door niet met lijders te fokken en dragers verantwoord in te zetten in combinatie met vrije honden. Is deze afwijking eenvoudig te voorkomen.

Jochem met mijn zoontje Milan.

 

 

Etalage-12.jpg